Bel voor een afspraak: 0313-472878   |   info@elektrischestep.nl

Vraag en Antwoord

Vraag en Antwoord

- Moet ik een rijbewijs hebben om deel te nemen in het verkeer met de elektrische step?
- Kan ik met deze step zomaar de weg op?
- Moet ik een helm dragen als ik met de electrische step rondrijd?
- Moet ik mijn elektrische step verzekeren?
- Moet ik belasting betalen voor de elektrische step?
- Welke accu's zitten er in mijn elektrische step ?
- Hoe ver kan ik rijden met de electrische step voordat hij weer opgeladen moet worden?
- Hoeveel kost het om de electrische step op te laden?
- Kan de accu tijdens het rijden leegraken? Wat kan ik dan het best doen?
- Kan de step met een koude motor wegrijden? Kan dit de motor beschadigen?
- Kun je de elektrische step/scooter eenvoudig onderhouden?
- Is het gevaarlijk om de electrische step te wassen?
- Wat kan ik doen als er een probleem met de elektrische step is?
- Is het makkelijk om de elektrische step op te laden?
- Kan ik de electrische step ook meenemen in de auto? Op de fietsendrager?
- Wat zijn de voordelen van zo'n elektrische step?
- Heeft de step moeite om te starten bij koud weer?
- Wat is de levensduur van de accu?
- Voor wie is de elektrische step een goed vervoersmiddel?
- Waarom is de electrische step milieuvriendelijk?
- Zit er nog milieusubsidie op de aanschaf van zo'n elektrische step?
- Hoe kan ik zien of de accu's bijna leeg zijn en indien bijna leeg hoe kan ik dan nog thuiskomen?

Moet ik een rijbewijs hebben om deel te nemen in het verkeer met de elektrische step?

Top ↑

In Nederland is het zo dat u minimaal 16 jaar dient te zijn om met deze elektrische step te mogen rijden en bovendien dient u in het bezit te zijn van een geldig bromfietscertificaat of een rijbewijs. Welk rijbewijs maakt vervolgens niet uit. Tevens dient men de step te verzekeren.


Kan ik met deze step zomaar de weg op?

Top ↑

De Tante Paula elektrische step heeft een Europese Goedkeuring en mag dus gebruik maken van de openbare weg. Wel is het zo dat de step voorzien moet zijn van een kenteken en kentekenplaat alvorens men er de weg mee op mag. Smart Move levert de Tante Paula elektrische step uitsluitend voorzien van kenteken, zodat u dus zonder zorgen kunt deelnemen in het verkeer. De step is officieel een snorfiets en wordt voorzien van een blauwe kentekenplaat. U dient zich dan ook te houden aan de regels die voor fietsen gelden. U kunt dus gewoon gebruik maken van de fietspaden.


Moet ik een helm dragen als ik met de electrische step van Tante Paula rondrijd?

Top ↑

U hoeft op de elektrische step geen helm te dragen. De step rijdt maximaal 25 km/h en daarom is er geen helmplicht. De helmplicht geldt bij snelheden boven de 25 km/h.


Moet ik mijn elektrische step verzekeren?

Top ↑

Ja, electrische steps moeten verzekerd worden. U kunt uw electrische step verzekeren als snorfiets. Op onze website staat de knop verzekeren in het menu. Hier kunt u uw step makkelijk en goedkoop verzekeren. Dit gaat volledig online en u bent direct geïnformeerd over de kosten en u kunt ook uw voorlopige dekking uitprinten. Er zijn ook verschillende maatschappijen die vergeleken worden en daardoor kunt u zelf uw keuze maken.


Moet ik belasting betalen voor de Tante Paula elektrische step?

Top ↑

Nee, dit is niet het geval. Voor de elektrische step hoeft u geen belasting te betalen.


Welke accu's zitten er in mijn elektrische step van Tante Paula?

Top ↑

In de Tante Paula elektrische steps bevinden zich onderhoudsvrije loodaccu's die bovendien geen memory effect kennen. Dit betekent dat u, wanneer u wilt de accu's kunt bijladen zonder dat dit een noemenswaardig negatief effect op de levensduur van de accu's heeft. Met andere woorden, u kunt de accu's laden wanneer u dit goed dunkt.


Hoe ver kan ik rijden met de electrische step voordat hij weer opgeladen moet worden?

Top ↑

Bij de modellen Ferdinand ll en Maximilian ll is dit maximaal 30 km. U dient zich wel ten allen tijde te realiseren dat de afstand die u kunt afleggen met een elektrisch aangedreven voertuig altijd sterk afhankelijk is van de omstandigheden. Het gewicht van de berijder is van invloed, de route, de temperatuur, de weersomstandigheden(denk aan veel wind), de bandenspanning enz.... Het is bijvoorbeeld zeer belangrijk om altijd met een goede bandenspanning te rijden. Wij adviseren dan ook om dit elke 2 weken te controleren.


Hoeveel kost het om de Tante Paula electrische step op te laden?

Top ↑

Het laden van de Tante Paula kost zeer weinig, afhankelijk van het model circa € 0,10 tot € 0,14. U hoeft geen olie of benzine te kopen en U hoeft dus alleen de lader in de 220 V contactdoos aan te sluiten en uw elektrische step wordt weer vol geladen en is klaar voor gebruik.


Kan de accu tijdens het rijden leegraken? Wat kan ik dan het best doen?

Top ↑

Tijdens het rijden verbruikt de elektrische step stroom en dus wordt de accu leeggereden. Indien u tijdens een tocht merkt dat de step langzamer gaat rijden of bij model Ferdinand ll dat een rood lampje gaat branden, dan kunt u het best halfgas gaan rijden. Hierdoor kunt u nog een behoorlijk stuk rijden. Wij adviseren u om ten allen tijde de lader mee te nemen zodat u in noodgevallen onderweg kunt bij laden. Smart Move heeft tevens het initiatief genomen om een uitgebreid netwerk van oplaadpunten te organiseren door geheel Nederland. Dit zijn over het algemeen horeca-locatie's(op de mooiste plekjes, langs de mooiste fietsroutes) waar u tijdens een lunch of bezoek uw elektrische step kunt bijladen. Er zijn er al zo'n 430 locatie's waar u van harte welkom bent. Kijk maar op www.iohotspots.nl


Kan de step met een koude motor wegrijden? Kan dit de motor beschadigen?

Top ↑

Ja, u kunt zonder zorgen direct met de step wegrijden, de motor wordt niet beschadigd doordat u meteen wegrijdt. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de verbrandingsmotor, de elektrische step hoeft niet te worden opgewarmd voordat men er snel mee kan gaan rijden. De elektrische step is direct klaar voor gebruik zou je kunnen zeggen en de motor wordt hierdoor niet beschadigd.


Kun je de elektrische step/scooter eenvoudig onderhouden?

Top ↑

Ja, de elektrische step behoeft geen vloeistoffen die bijgevuld dienen te worden. Het allerbelangrijkste is de juiste luchtdruk in de banden, dit dient u tweewekelijks te controleren. Af en toe de ketting licht smeren met een teflonspray en de step met een allesreiniger schoonmaken. Tevens is het van belang om de remmen regelmatig bij te stellen. De onderdelen zoals banden, lampjes, remblokjes enz.. kunnen gewoon bij de fietsenmaker of rijwielspecialist worden gekocht.


Is het gevaarlijk om de electrische step te wassen?

Top ↑

Nee, dankzij de accutechniek van 36 Volt en het ontwerp en de beveiliging van het systeem kan dit geen kwaad. Wel dient u te voorkomen dat water direct in contact komt met de laadplug, controller, gashandle, accu's en contactslot.


Wat kan ik doen als er een probleem met de elektrische step is?

Top ↑

U kunt contact opnemen met Fietsned, een landelijk netwerk van monteurs. Deze specialisten komen dan zo snel mogelijk en leveren de service ter plaatse indien gewenst. Hierdoor is goede service en vakkundige reparatie gegarandeerd. Het telefoonnummer van Fietsned is 088-1121123. In de meeste gevallen kunt u ook gewoon uw plaatselijke fietsspecialist bezoeken voor een reparatie. Tevens bestaat de mogelijkheid om lid te worden van Fietsned zodat u ten allen tijde geholpen wordt, ook onderweg tijdens een rit. U kunt bellen met Fietsned, het nummer is 088-1121123 of via internet contact opnemen. Het adres is: www.fietsned.nl


Is het makkelijk om de Tante Paula elektrische step op te laden?

Top ↑

Ja, u steekt de laadplug van het laadapparaat in de step en u steekt de 220 V stekker in een 220 V contactdoos. U ziet dat het rode lampje gaat branden op het laadapparaat, dit is het teken dat de accu niet geheel opgeladen is en dat het opladen is begonnen. Op het moment dat het lampje op het laadapparaat groen kleurt, is dit het sein dat de accu vol geladen is. De electrische step is dan klaar voor gebruik. Als u het laadapparaat van de step tijdens gebruik meeneemt, kunt u altijd onderweg gebruik maken van de oplaadpunten in het landelijke netwerk van www.iohotspots.nl


Kan ik de electrische step ook meenemen in de auto? Op de fietsendrager?

Top ↑

Doordat de Tante Paula electrische step ook inklapbaar is, is de step eenvoudig mee te nemen. Het model Leonie (niet meer leverbaar)past in de meeste gevallen in de kofferruimte van de auto, het model Ferdinand ll en de Maximilian zijn wat langer en passen meestal eenvoudig op de achterbank. In de meeste gevallen past de Tante Paula electrische step op een fietsdrager, dit is goed te doen. Het is van groot belang de step goed vast te zetten. In een caravan of een camper kan de step heel goed meegenomen worden omdat hij zo klein kan worden opgeklapt en omdat het gewicht zo laag is.


Wat zijn de voordelen van zo'n elektrische step?

Top ↑

De electrische step is plezierig te berijden, gemakkelijk en altijd startklaar. U kunt op de step direct wegrijden en bent vaak sneller dan met de auto. Tevens kunt u vaak veel beter ter plaatse komen, u hoeft geen parkeerplek te zoeken. De electrische step vervuilt het milieu niet of nauwelijks (denk aan opladen met groene stroom). De electrische step van Tante Paula is geruisloos, schoon en veroorzaakt geen uitstoot van kwalijke dampen. Ook is de step handzaam, gemakkelijk te manoeuvreren en heeft hij lage onderhouds- en verbruikskosten. Tenslotte is het ook gewoon fun om met de Tante Paula op pad te zijn, u wordt in ieder geval gegarandeerd gezien!


Heeft de step moeite om te starten bij koud weer?

Top ↑

Nee, de step staat altijd startklaar, ook bij koud weer. Wel dient u er rekening mee te houden dat accu's gevoelig zijn voor lage temperaturen. Dit betekent dat de actieradius minder zal zijn dan u gewend bent. Heeft u de elektrische step binnen staan, dan heeft de accu de omgevingstemperatuur overgenomen en zijn de eigenschappen van de accu dus normaal.Wat is de levensduur van de accu?

Top ↑

De levensduur van de accu is 2 tot 2,5 jaar, ongeveer 500 laadcycli. De levensduur van de accu wordt positief beïnvloed als de accu altijd vol wordt gehouden. M.a.w. het is verstandig de accu na het rijden direct bij te laden, zodat de accu vol wordt weggezet. Natuurlijk is het niet zo dat na elke 200 meter rijden de step aan de lader zou moeten.


Voor wie is de elektrische step een goed vervoersmiddel?

Top ↑

De Tante Paula elektrische step is een uitstekend vervoersmiddel voor afstanden van maximaal 30 km(Ferdinand ll). De step is ideaal voor vele situatie's. Wij zien dat veel mensen die niet kunnen fietsen erg goed geholpen worden met onze step, je bent hiermee toch mobiel. Voorbeelden van gebruik zijn:

1. Bij de camper, caravan om er toch nog lekker op uit te kunnen en boodschappen te halen
2. Op de manege en de paardensport omdat de afstanden vaak toch wel erg groot zijn
3. Thuis om als vervanging van de auto te dienen, snel even een boodschap, brief posten, krant halen
4. In de stad omdat je graag snel van hot naar her wilt, of je wilt een milieuvriendelijk voertuig berijden
5. Bij ruimtegebrek in de stad, je kunt de elektrische step makkelijk naar binnen rijden
6. In grote gebouwen, op grote terreinen kun je veel voordeel van de step hebben door de tijdwinst
7. Beveiliging, handhaving, parkeerdienst, deze kunnen veel voordelen hebben van de elektrische step, snel en flexibel ter plaatse


Waarom is de electrische step milieuvriendelijk?

Top ↑

De electrische step heeft geen verbrandingsmotor en stoot dus geen kwalijke uitlaatgassen uit. De step wordt aangedreven door een elektromotor die van energie voorzien wordt door een accu. Dit is stil en schoon. De accu wordt opgeladen via het stopcontact. Wij adviseren de electrische step met groene stroom te laden, hierdoor rijdt u geheel zonder uitstoot van CO2.


Zit er nog milieusubsidie op de aanschaf van zo'n elektrische step?

Top ↑

Ja, voor bedrijven is het mogelijk om subsidie te krijgen. Bedrijven komen in aanmerking voor de MIA en VAMIL subsidie. De elektrische steps van Tante Paula komen voor maar liefst 40% van het investeringsbedrag in aanmerking voor de milieuinvesteringsaftrek. De elektrische step is ingedeeld in de categorie F5070 op de milieulijst. Meer informatie vind u op de site van Vrom. http://www.senternovem.nl/vamil_mia/milieulijst/bedrijfsmiddel.asp?i=5070#


Hoe kan ik zien of de accu's bijna leeg zijn en indien bijna leeg hoe kan ik dan nog thuiskomen?

Top ↑

Bij het model Leonie kunt u dit niet zien en dient u zelf ongeveer te weten wanneer de accu leeg is. Wij adviseren om altijd het laadapparaat mee te nemen zodat u in noodgevallen uw elektrische step kunt bijladen. Het voordeel van een step ten opzichte van een scooter is dat u in noodgevallen gemakkelijk zelf nog kunt steppen en aldus thuis kunt komen. Bij het model Ferdinand ll is dit op het stuur te zien. Er is rechts op het stuur een indicator waarop 4 lampjes te zien zijn. Bij aanvang van de rit branden er 3 lampjes, 1 geel en 2 groene. Tijdens het rijden wordt de accu leeggereden en valt eerst het 1e groene lampje weg, dan het 2e groene lampje en vervolgens valt ook het gele lampje weg. Daarna begint het rode lampje te branden. Als de accu bijna leeg is, kunt u verder komen door vervolgens halfgas te gaan rijden. Hierdoor kunt u vaak de eindstreep nog halen en mocht dat niet lukken dan kunt u wellicht op een oplaadpunt bijladen. Hier zijn de oplaadpunten in geheel Nederland te vinden: www.iohotspots.nl